Güneş gözlüğü, güçlü ışığın göze ulaşmasını engelleyen renkli veya koyu lenslerden meydana gelen çeşitli biçimlerde görme cihazlarıdır. Kardan yansıyan güneş ışıkları için kullanılan gözlükler ise kar gözlüğü adını alır diyen Hallı, doğru güneş gözlüğü seçimi için ayrıntıları şu şekilde sıraladı;
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ BİR ÇİFT RENKLİ CAM VE ÇERÇEVEDEN İBARET DEĞİLDİR
‘’Güneş gözlüğü uzun seneler moda, süs, aksesuar amaçlı ve rüzgâr-kardan korunmak amacı ile kullanılmıştır. Artık günümüzde UV radyasyonunun göz ve cilt üzerindeki zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. UV radyasyonu etkisi kümülatiftir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerekir. Cilt kanseri ve zamanından önce katarakt oluşmasına sebep olur. Güneş gözlüğünün moda yönünün değil sağlık yönünün öne çıkarılması gerekir.
Seçilecek güneş gözlüğü profesyonel bir destek gerektirir. Bunun için güneş gözlüklerinin işportadan değil bu eğitimi almış optisyenlik müesseselerinden gözlükçü ve optisyenlerden alınması gerekir. Geniş terekli bir şapka ile kullanılması ile desteklenmesi yararlı olacaktır. Yazın açık renk giysiler giyilmeli, güneş bütün canlılar için yaşam desteğidir. Vücutta D vitamini oluşması için gereklidir. Ancak UV radyasyonun yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşlenmemelidir.
Güneş gözlüğü 400 nm ye kadar olan UV radyasyonunu tutmalıdır. UV radyasyonunu gözümüzle göremeyiz. Ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. İşporta gözlüklerinin UV radyasyonunu tam olarak tutabileceğini hiç kimse garanti edemez. Güneş gözlükleri uluslararası standartlara göre üretilmiş olmalıdır. Nereden güneş gözlüğü alırsanız alın garanti belgenizi ve faturanızı alınız.
Güneş camı rengi olarak gri, yeşil ve kahverengi tavsiye edilmektedir. Güneş camı trafik sinyalizasyon renklerinin algılanmasında bir problem yaratmamalıdır. İşporta gözlüklerinde bunu kimse garanti edemez. Kazalara dolayısıyla can ve mal kayıplarına, çevreye zarar verilmesine sebep olur.
İşporta gözlükleri hurda malzemeden üretildiği için kolaylıkla kırılır. Göz ve yüz yaralanmalarına neden olur. Hurda malzemeden üretildiği için cilt kanseri, alerji, tahriş yapar. Kayıt dışı kaçak yollarla girdiği için de çok büyük kamu katma değer vergisi kayıplarına neden olur.
Güneş gözlüklerinin Koruyucu gözlük olarak sınıflandırılması tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini ortadan kaldırmaz. Yasal düzenleme ile her türlü denetim ve kontrolün Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi gereklidir. Sahte güneş gözlüğü Türkiye´de bir halk sağlığı sorununa dönüşmüştür. Güneş Gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir.
UV RADYASYONUNUN ETKİSİ KÜMÜLATİFTİR
Türkiye’de sağlık okuryazarlığı ilkokul 2 seviyesindedir. İnsanlar tüm hayatları boyunca maruz kaldıkları UV radyasyonunun yaklaşık olarak % 80 ‘ini 18 yaşına kadar almaktadır. Bu nedenle toplumların eğitiminin daha ilk yaşlardan itibaren başlaması, güneşlenme ve UV radyasyonundan korunma alışkanlıklarının kazandırılması halk sağlığı açısından çok önemlidir.
Güneş gözlüğünün koruyu gözlük olarak sınıflandırılması ,tıbbi bir ürün olduğu gerçeğini ve özelliğini değiştirmez.’’